Buraki czerwone to nie tylko barszczyk. Można z nich przyrządzić wiele smacznych posiłków, przekąsek czy dodatków do potraw.
Dziś sałatka z buraczków czerwonych gotowanych, skrojonych w kostkę oraz skropionych sokiem z cytryny. Dobra w porze przedwiosennej, gdy potrzeba nam wielu składników odżywczych.
Taka sałatka plus ciemne pełnoziarniste pieczywo to dla mnie jeden z najbardziej ulubionych zestawów śniadaniowych :)
Składniki:
- 3 średnie buraczki czerwone
- 1 duże jabłko
- 1/2 dużej cebuli
- 3 marchewki
- 2 ogórki kiszone
- 2 jajka
- sok z cytryny
- świeżo zmielone sól i pieprz
- 3 łyżki majonezu
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka musztardy
Buraczki gotujemy do miękkości, obieramy ze skórki, kroimy w małą kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny.
Jabłka obieramy ze skórki, wycinamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę i również skrapiamy cytryną. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, solimy i odciskamy (lub tylko sparzamy wrzątkiem). Marchewki szorujemy, gotujemy i gdy ostygną obieramy skórkę. Kroimy w kostkę. Ogórki kroimy w kostkę i odciskamy z nadmiaru wody. Jajka gotujemy na twardo i kroimy (przeciskamy przez specjalną krajalnicę do jajek).
Tak przygotowane buraczki, jabłka, marchewkę, cebulę, ogórki i jajka mieszamy.
Do małej miseczki wkładamy majonez, jogurt naturalny i musztardę. Dokładnie łączymy składniki. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Łączymy z warzywami i jeszcze raz mieszamy.
P.S. Dość trudno o dobre zdjęcie tej sałatki, bo buraczki szybko 'farbują' wszystkie składniki i uzyskują one jednolity, 'buraczkowy' kolor.
sałatka jest bosssssssssska, nikt kto ją jadł nie powiedział inaczej!
OdpowiedzUsuńZrobiłam sałatkę z Pani przepisu na przyjęcie, goście byli zachwyceni, ja również,
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie!