wtorek, 9 kwietnia 2013

Sałatka z buraków czerwonych

Buraki czerwone to nie tylko barszczyk. Można z nich przyrządzić wiele smacznych posiłków, przekąsek czy dodatków do potraw. 

Dziś sałatka z buraczków czerwonych gotowanych, skrojonych w kostkę oraz skropionych sokiem z cytryny. Dobra w porze przedwiosennej, gdy potrzeba nam wielu składników odżywczych. 

Taka sałatka plus ciemne pełnoziarniste pieczywo to dla mnie jeden z najbardziej ulubionych zestawów śniadaniowych :)


Składniki:
  • 3 średnie buraczki czerwone
  • 1 duże jabłko
  • 1/2 dużej cebuli
  • 3 marchewki
  • 2 ogórki kiszone
  • 2 jajka
  • sok z cytryny
  • świeżo zmielone sól i pieprz
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka musztardy

Buraczki gotujemy do miękkości, obieramy ze skórki, kroimy w małą kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny.
Jabłka obieramy ze skórki, wycinamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę i również skrapiamy cytryną. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, solimy i odciskamy (lub tylko sparzamy wrzątkiem). Marchewki szorujemy, gotujemy i gdy ostygną obieramy skórkę. Kroimy w kostkę. Ogórki kroimy w kostkę i odciskamy z nadmiaru wody. Jajka gotujemy na twardo i kroimy (przeciskamy przez specjalną krajalnicę do jajek).

Tak przygotowane buraczki, jabłka, marchewkę, cebulę, ogórki i jajka mieszamy.
Do małej miseczki wkładamy majonez, jogurt naturalny i musztardę. Dokładnie łączymy składniki. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Łączymy z warzywami i jeszcze raz mieszamy.







P.S. Dość trudno o dobre zdjęcie tej sałatki, bo buraczki szybko 'farbują' wszystkie składniki i uzyskują one jednolity, 'buraczkowy' kolor.





2 komentarze:

  1. sałatka jest bosssssssssska, nikt kto ją jadł nie powiedział inaczej!

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobiłam sałatkę z Pani przepisu na przyjęcie, goście byli zachwyceni, ja również,
    pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...