środa, 24 kwietnia 2013

Sałatka z pora i selera


Sałatka, która od lat gości na moim stole. Zwłaszcza w czasie przeróżnych świąt lub uroczystości rodzinnych. Jest łagodna w smaku dzięki odpowiednim proporcjom składników.


Składniki:

  • 1 mały słoik selera marynowanego
  • 1 duży por
  • mała puszka kukurydzy
  • 1 duże jabłko
  • 6-8 krążków ananasa z puszki
  • 6-8 plastrów dobrej szynki 
  • szklanka drobno startego sera żółtego
  • 2-3 jajka
  • majonez, śmietana, jogurt naturalny, musztarda
  • sól, pieprz, sok z cytryny 

Przed przygotowaniem warzyw gotujemy jajka na twardo, schładzamy i obieramy.

Nitki selera wyjmujemy ze słoika, odciskamy (nie za bardzo, żeby były lekko wilgotne) i kroimy na krótsze paseczki. Pora kroimy wzdłuż, a potem w paseczki. Zasypujemy solą i cukrem, po 10-15 minutach sparzamy wrzątkiem. Kukurydzę odsączamy. Jabłko kroimy w drobniutką kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny. Ananasa odsączamy, kroimy w kostkę i lekko odciskamy. Szynkę kroimy w kostkę.

Do dużej miski wrzucamy selera, pora, kukurydzę, jabłko, ananasa i szynkę. Jajko kroimy w kostkę lub przepuszczamy przez krajarkę do jajek. Wsypujemy ser żółty.

W małej miseczce dokładnie mieszamy: 4 łyżki majonezu, 2 łyżki jogurtu naturalnego, 1 łyżkę gęstej śmietany i łyżeczkę musztardy, delikatnie przyprawiamy solą i pieprzem (byle nie przesadzić, to raczej sałatka na słodko). Dobrze mieszamy. Wlewamy do sałatki. Wszystkie składniki i sos majonezowy dokładnie łączymy.

Gdyby sałatka była za 'sucha' można dodać później jeszcze trochę jogurtu naturalnego. 

W razie potrzeby można zwiększyć proporcje składników lub zrobić podwójną porcję.







2 komentarze:

  1. Zapraszam do zabawy nominowani liebster award : http://kulinarnezycie.blogspot.com/2013/04/liebster-award-wyroznienie-dziekuje.html

    OdpowiedzUsuń
  2. Oryginalny smak. Różnorodność składników sprawia że sałatka jest wyjątkowa A na drugi dzień smakuje jeszcze lepiej.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...