Nie ma szans na zużycie jej na bieżąco, więc trzeba schować ją do słoików.
Kolejna pozycja to sos cukiniowo-pomidorowy, wystarczy dodać ulubione mięso i już gotowy gulasz lub sos do makaronu. Idealny, gdy nie ma zbyt dużo czasu na przygotowanie obiadu ;)
Składniki:
- ok. 3 kg cukinii (u mnie były to trzy dość duże sztuki)
- 3 cebule (na 1 cukinię przypada 1 duża cebula)
- ok. 1,5 l dobrego przecieru pomidorowego (można dać więcej, jeśli będzie Wam się wydawało, że sos jest zbyt gęsty...)
- przyprawy: sól, pieprz - 1/2 łyżeczki, pieprz ziołowy - 1/2 łyżeczki, papryka słodka w proszku - ok. łyżeczki (może być szczypta ostrej, jeśli ktoś lubi ogniste sosy), curry - 1/2 łyżeczki, kilkanaście ziaren kolendry (roztartych w moździerzu)
- ok. 1 szkl. octu
- 30-50 dag cukru
Cukinię obieramy ze skórki (choć niekoniecznie, moje cukinie miały miękką skórkę, więc zostawiłam ją), wydrążamy i ścieramy na grube wiórki (ja ścierałam w szatkownicy - przystawce do maszynki do mielenia mięsa - duża oszczędność czasu).
Cebulę obieramy i również ścieramy.
Mieszamy cukinię z cebulą i dobrze solimy (tak, aby puściły sok). Później dokładnie odciskamy warzywa.
(można osobno zetrzeć, nasolić i odcisnąć w/w warzywa, ale ja wszystko robiłam na szybko ;) ).
Do dużego garnka wlewamy przecier pomidorowy, ocet, wsypujemy cukier. Zagotowujemy.
Dodajemy cukinię z cebulą oraz przyprawy (możemy delikatnie zmniejszyć lub zwiększyć ilość przypraw - doprawiamy wyżej podanymi przyprawami, ale według swojego uznania).
Gotujemy na małym ogniu ok. pół godziny.
Sos jeszcze ciepły wlewamy do słoików i pasteryzujemy ok. 8-10 minut.
- Już następnego dnia dodałam zawartość jednego słoiczka do podsmażonego kurczaka - powstało słodko-kwaśne curry w sam raz do ziemniaczków, makaronu czy ryżu..... ;)
Bardzo fajny sosik. Rok temu robiłam podobny. Fajnie mieć go zawsze pod ręką na półce w spiżarni;)
OdpowiedzUsuńDobry na szybki obiad. 2 lata temu robiłam sos do słoików z groszku tykowego - mamuta, też w sosie pomidorowym. Do dziś jeszcze korzystam. Może wkrótce dam radę wpisać przepis na bloga.
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńIle słoików wyszło z takich proporcji warzyw?
Mi wyszło ok. 6-7 słoików po dżemach.
OdpowiedzUsuńBardzo przydatny taki sosik :)
OdpowiedzUsuńszczególnie że to co mamy w sklepach obecnie to.... :/
Wiem... dlatego raczej 'gotowce' omijam szerokim łukiem - ze względu na skład...
Usuńza kwaśne.
OdpowiedzUsuńHm... mi wyszedł taki słodko-kwaśny, w każdym razie coś pośrodku. Jak dla mnie - zmniejszyłabym ilość octu - ale nie wiem, jak wpłynęłoby to na żywotność tych przetworów...
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńRewelacja:) nawet nie zdążyłam do słoików przełożyć bo wszystko zniknęło z garnka :)
OdpowiedzUsuńSosik pychotka, coś innego, cukinia to ostatnio jedno z moich ulubionych warzyw,podchodziłam do tego dość sceptycznie, ale na szczęści byłam w błędzie.
OdpowiedzUsuńPyszny można do mięsa czy nawet do samego makaronu dodać jako takie bezmięsne danie.
polecam:)
Cukinia jest fantastyczna, w tym roku jest wcześniej niż zwykle ;)
Usuń