wtorek, 6 sierpnia 2013

Sos do słoików z cukinii i pomidorów

I oto kolejne przetwory z cukinii. W tym roku niesamowicie obrodziła.
Nie ma szans na zużycie jej na bieżąco, więc trzeba schować ją do słoików.

Kolejna pozycja to sos cukiniowo-pomidorowy, wystarczy dodać ulubione mięso    i już gotowy gulasz lub sos do makaronu. Idealny, gdy nie ma zbyt dużo czasu na przygotowanie obiadu ;)





Składniki:
  • ok. 3 kg cukinii (u mnie były to trzy dość duże sztuki)
  • 3 cebule (na 1 cukinię przypada 1 duża cebula)
  • ok. 1,5 l dobrego przecieru pomidorowego (można dać więcej, jeśli będzie Wam się wydawało, że sos jest zbyt gęsty...)
  • przyprawy: sól, pieprz - 1/2 łyżeczki, pieprz ziołowy - 1/2 łyżeczki, papryka słodka w proszku - ok. łyżeczki (może być szczypta ostrej, jeśli ktoś lubi ogniste sosy), curry - 1/2 łyżeczki, kilkanaście ziaren kolendry (roztartych w moździerzu)
  • ok. 1 szkl. octu
  • 30-50 dag cukru 




Cukinię obieramy ze skórki (choć niekoniecznie, moje cukinie miały miękką skórkę, więc zostawiłam ją), wydrążamy i ścieramy na grube wiórki (ja ścierałam w szatkownicy - przystawce do maszynki do mielenia mięsa - duża oszczędność czasu).



Cebulę obieramy i również ścieramy.

Mieszamy cukinię z cebulą i dobrze solimy (tak, aby puściły sok). Później dokładnie odciskamy warzywa.
(można osobno zetrzeć, nasolić i odcisnąć w/w warzywa, ale ja wszystko robiłam na szybko ;) ).

Do dużego garnka wlewamy przecier pomidorowy, ocet, wsypujemy cukier. Zagotowujemy.
Dodajemy cukinię z cebulą oraz przyprawy (możemy delikatnie zmniejszyć lub zwiększyć ilość przypraw - doprawiamy wyżej podanymi przyprawami, ale według swojego uznania).
Gotujemy na małym ogniu ok. pół godziny.
Sos jeszcze ciepły wlewamy do słoików i pasteryzujemy ok. 8-10 minut.



 

  •   Już następnego dnia dodałam zawartość jednego słoiczka do podsmażonego kurczaka - powstało słodko-kwaśne curry w sam raz do ziemniaczków, makaronu czy ryżu..... ;)






12 komentarzy:

  1. Bardzo fajny sosik. Rok temu robiłam podobny. Fajnie mieć go zawsze pod ręką na półce w spiżarni;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dobry na szybki obiad. 2 lata temu robiłam sos do słoików z groszku tykowego - mamuta, też w sosie pomidorowym. Do dziś jeszcze korzystam. Może wkrótce dam radę wpisać przepis na bloga.

    OdpowiedzUsuń

  3. Ile słoików wyszło z takich proporcji warzyw?

    OdpowiedzUsuń
  4. Mi wyszło ok. 6-7 słoików po dżemach.

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo przydatny taki sosik :)
    szczególnie że to co mamy w sklepach obecnie to.... :/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiem... dlatego raczej 'gotowce' omijam szerokim łukiem - ze względu na skład...

      Usuń
  6. Odpowiedzi
    1. Hm... mi wyszedł taki słodko-kwaśny, w każdym razie coś pośrodku. Jak dla mnie - zmniejszyłabym ilość octu - ale nie wiem, jak wpłynęłoby to na żywotność tych przetworów...

      Usuń
  7. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  8. Rewelacja:) nawet nie zdążyłam do słoików przełożyć bo wszystko zniknęło z garnka :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Sosik pychotka, coś innego, cukinia to ostatnio jedno z moich ulubionych warzyw,podchodziłam do tego dość sceptycznie, ale na szczęści byłam w błędzie.
    Pyszny można do mięsa czy nawet do samego makaronu dodać jako takie bezmięsne danie.
    polecam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cukinia jest fantastyczna, w tym roku jest wcześniej niż zwykle ;)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...