Składniki:
- ok. 2 kg cukinii
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego nierafinowanego
- 1 kopiata łyżeczka soli morskiej
- 2/3 szklanki octu winnego z białego wina
- 6 średnich ząbków czosnku (przeciśniętych przez praskę lub zmiażdżonych)
- dwie garście świeżych listków kolendry
Wszystko dobrze mieszamy. Odstawiamy na 1 godzinę (w tym czasie kilka razy mieszamy składniki).
Po godzinie przekładamy wszystko do wysterylizowanych słoików, dobrze uciskamy cukinię, aby 'schowała się' w zalewie.
Zakręcamy słoiki, pasteryzujemy ok. 8-10 minut. Jeszcze gorące przekładamy na ściereczkę i odwracamy do góry dnem. Mogą tak postać 1-2 dni (przykryte np. ręcznikiem). Wtedy odwracamy i zanosimy w chłodne miejsce.
a czy może byc pietruszka zamiast kolendry, jakoś za nią nie przepadam
OdpowiedzUsuńMyślę, że pietruszka też by się nadawała. Jest równie mocno aromatyczna.
OdpowiedzUsuńJa następnym razem spróbuję wymienić kolendrę na bazylię. Smak może być ciekawy ;)
Pozdrawiam serdecznie i gratuluję smacznego bloga!
OdpowiedzUsuńChciałabym zaprosić Ciebie na stronę znajdzprzepisy.pl oraz do dodania swojego bloga na listę TOP BLOGI, gdzie dołączyło już ponad 1400 blogerów z Polski! Nasze strony są już dostępne w 37 krajach i jesteśmy drugą co do wielkości wyszukiwarką przepisów kulinarnych na świecie!
Byłoby mi bardzo miło, jakby i Twoje przepisy znalazły się u nas i tym samym trafiły do jeszcze większego grona odbiorców :)
Aby znaleźć się na liście Top Blogi wystarczy tylko zarejestrować swój blog tutaj: http://www.znajdzprzepisy.pl/dodaj-blog
Życzę miłego popołudnia!
PS Można też wprowadzić zmiany - zamiast octu winnego zwykły, a czosnek można pokroić w plastry.
OdpowiedzUsuńKoleżanka robiła w tych dwóch wersjach i chyba ta druga opcja lepsza.... Okazuje się, że wszystko wychodzi 'w praniu', zawsze można coś zmienić.