poniedziałek, 5 listopada 2012

Sałatka z kurczaka i kapusty pekińskiej



Składniki:
  • podwójna pierś z kurczaka
  • 1 duża czerwona papryka
  • 1/2 kapusty pekińskiej
  • 1 puszka kukurydzy
  • 2 pomidory
  • sól, pieprz, cukier, musztarda, majonez, olej
  • oliwa z oliwek
  • sok z cytryny
 
Pierś z kurczaka myjemy, oczyszczamy ze zbędnych części, kroimy w malutką kostkę, przyprawiamy solą oraz pieprzem i odstawiamy na minimum godzinę. Potem gotujemy w wodzie z dodatkiem oleju. Studzimy.
Paprykę kroimy w paseczki i zasypujemy łyżeczką cukru.
Kapustę pekińską kroimy i dodajemy szczyptę soli.
Kukurydzę odsączamy z zalewy.
Pomidory kroimy w dużą kostkę i posypujemy pieprzem.

Odciskamy delikatnie kapustę, paprykę i pomidory.
Łączymy składniki, dodajemy mięso z kurczaka i kukurydzę.

Przygotowujemy sos do sałatki:
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy [Waszej ulubionej]
  • łyżka oliwy z oliwek
  • kilka kropel soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku.
Składniki łączymy, aby uzyskać gładką masę.

Sos dodajemy do sałatki, wszystko mieszamy i wstawiamy do lodówki.

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...