Składniki:
- podwójna pierś z kurczaka
- 1 mała cebula
- 1 mała papryka
- kawałek dyni (im więcej dyni, tym sos będzie delikatniejszy i słodki)
- 1 mała puszka kukurydzy
- sól, pieprz, masło
- mąka lub łyżka jasnego sosu pieczeniowego
Filety z kurczaka czyścimy i kroimy w kostkę. Obsypujemy solą i pieprzem. Odstawiamy.
Na patelnię wrzucamy łyżkę masła, pokrojoną w kostkę cebulę - smażymy aż się zarumieni.
Paprykę kroimy w paski, kukurydzę odsączamy z zalewy. Dynię kroimy w kostkę.
Wszystko wrzucamy na patelnię (plus kurczak) i dusimy aż mięso się ugotuje, a papryka i dynia zmiękną.
Zagęszczamy mąką lub łyżką jasnego sosu pieczeniowego (wybrałam drugą opcję).
Sos ma lekko słodkawy posmak. Jak dla mnie - świetny do makaronu....
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz