niedziela, 25 listopada 2012

Gulasz z kurczaka, kukurydzy, papryki i dyni

Bardzo lubię gulasze drobiowe. Mam kilka swoich ulubionych. Powstają w miarę szybko, w sam raz do ziemniaków, ryżu, a zwłaszcza do makaronów.

Składniki:
  • podwójna pierś z kurczaka
  • 1 mała cebula
  • 1 mała papryka
  • kawałek dyni (im więcej dyni, tym sos będzie delikatniejszy i słodki)
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • sól, pieprz, masło
  • mąka lub łyżka jasnego sosu pieczeniowego

 Filety z kurczaka czyścimy i kroimy w kostkę. Obsypujemy solą i pieprzem. Odstawiamy.
Na patelnię wrzucamy łyżkę masła, pokrojoną w kostkę cebulę - smażymy aż się zarumieni.

Paprykę kroimy w paski, kukurydzę odsączamy z zalewy. Dynię kroimy w kostkę.
Wszystko wrzucamy na patelnię (plus kurczak) i dusimy aż mięso się ugotuje, a papryka i dynia zmiękną.



Zagęszczamy mąką lub łyżką jasnego sosu pieczeniowego (wybrałam drugą opcję).

Sos ma lekko słodkawy posmak. Jak dla mnie - świetny do makaronu....



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...