A dziś pora na wyjątkowy dodatek do dań z grila, sałatek, tortilli, zapiekanek, pizzy itd.
Uwielbiam sos czosnkowy, mam na niego kilka sposobów. Dziś ten pierwszy ....
Dodam, że jesienią i zimą warto 'postawić' na czosnek, ponieważ wszyscy znamy jego właściwości zdrowotne (działa antybakteryjnie, zwalcza infekcje, wspomaga pracę układu pokarmowego).
A zatem dobrze jest połączyć przyjemne z pożytecznym!
Składniki:
- 1 duży gęsty jogurt naturalny
- 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18%
- 3 łyżki majonezu
- 3-5 ząbków czosnku [im więcej, tym sos ostrzejszy]
- szczypta soli
- kilka kropel soku z cytryny
Mieszamy jogurt, śmietanę i majonez tak, aby powstała jednolita masa, dodajemy czosnek przeciśnięty przez wyciskacz. Dodajemy sól i sok z cytryny.
Koniecznie odstawiamy na minimum godzinę do lodówki.
Ja tez uwielbiam sos czosnkowy:)
OdpowiedzUsuńRobię podobnie tylko dodaję jeszcze kostkę KNORR czosnkową.