wtorek, 30 października 2012

Surówka z kapusty pekińskiej



Oto mój pierwszy post i pierwszy przepis. 
Oczywiście wszystkiego się uczę [pod kątem technicznym bloga], 
zatem wybaczcie pewne braki lub niedociągnięcia, jeśli się pojawią ;)

To dość prosta w przygotowaniu surówka do obiadu.

SURÓWKA Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ, MARCHEWKI, POMIDORA I PAPRYKI

 Składniki:

  • 1/2 główki kapusty pekińskiej
  • 1 duża marchew
  • 2 pomidory
  • 1 mała papryka
  • sól, pieprz, cukier
  • 1 op. sosu sałatkowego Knorr czosnkowo-ziołowego




Kapustę szatkujemy lub kroimy na cienkie paski i lekko solimy, aby zmiękła. Marchewkę ścieramy na drobnych oczkach tarki. Pomidory kroimy dowolnie i dodajemy szczyptę pieprzu. Paprykę kroimy w małą kostkę i posypujemy szczyptą cukru, aby zmiękła i była delikatniejsza w smaku. Sos z torebki przygotowujemy wg wskazówek na opakowaniu [zwykle to zawartość torebki plus 3 łyżki wody i 3 łyżki oleju, ale można zmniejszyć ich ilość].
Do kapusty dodajemy: startą marchew, pomidory, odciśniętą paprykę [po zaspaniu cukrem papryka 'puści sok'] oraz sos czosnkowo-ziołowy.
Odstawiamy na kilkanaście minut.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...