Oto mój pierwszy post i pierwszy przepis.
Oczywiście wszystkiego się uczę [pod kątem technicznym bloga],
zatem wybaczcie pewne braki lub niedociągnięcia, jeśli się pojawią ;)
To dość prosta w przygotowaniu surówka do obiadu.
SURÓWKA Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ, MARCHEWKI, POMIDORA I PAPRYKI
Składniki:
- 1/2 główki kapusty pekińskiej
- 1 duża marchew
- 2 pomidory
- 1 mała papryka
- sól, pieprz, cukier
- 1 op. sosu sałatkowego Knorr czosnkowo-ziołowego
Kapustę szatkujemy lub kroimy na cienkie paski i lekko solimy, aby zmiękła. Marchewkę ścieramy na drobnych oczkach tarki. Pomidory kroimy dowolnie i dodajemy szczyptę pieprzu. Paprykę kroimy w małą kostkę i posypujemy szczyptą cukru, aby zmiękła i była delikatniejsza w smaku. Sos z torebki przygotowujemy wg wskazówek na opakowaniu [zwykle to zawartość torebki plus 3 łyżki wody i 3 łyżki oleju, ale można zmniejszyć ich ilość].
Do kapusty dodajemy: startą marchew, pomidory, odciśniętą paprykę [po zaspaniu cukrem papryka 'puści sok'] oraz sos czosnkowo-ziołowy.
Odstawiamy na kilkanaście minut.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz