piątek, 2 listopada 2012

Sos czosnkowy


A dziś pora na wyjątkowy dodatek do dań z grila, sałatek, tortilli, zapiekanek, pizzy itd.
Uwielbiam sos czosnkowy, mam na niego kilka sposobów. Dziś ten pierwszy ....

Dodam, że jesienią i zimą warto 'postawić' na czosnek, ponieważ wszyscy znamy jego właściwości zdrowotne (działa antybakteryjnie, zwalcza infekcje, wspomaga pracę układu pokarmowego).
 A zatem dobrze jest połączyć przyjemne z pożytecznym!


Składniki:

  • 1 duży gęsty jogurt naturalny 
  • 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18%
  • 3 łyżki majonezu 
  • 3-5 ząbków czosnku [im więcej, tym sos ostrzejszy]
  • szczypta soli
  • kilka kropel soku z cytryny

Mieszamy jogurt, śmietanę i majonez tak, aby powstała jednolita masa, dodajemy czosnek przeciśnięty przez wyciskacz. Dodajemy sól i sok z cytryny.
Koniecznie odstawiamy na minimum godzinę do lodówki.

1 komentarz:

  1. Ja tez uwielbiam sos czosnkowy:)
    Robię podobnie tylko dodaję jeszcze kostkę KNORR czosnkową.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...