czwartek, 3 stycznia 2013

Kotleciki drobiowe

I wskoczyliśmy w Nowy Rok. A ja z poczuciem zaniedbania bloga. No cóż, pewnych rzeczy nie da się przeskoczyć. Ale mam nadzieję, że będzie więcej czasu, żeby tu zagladać.

Wszystkiego dobrego w Nowym Roku 2013. 
I żeby ta 'trzynastka' nie miała żadnych negatywnych skojarzeń :D

Dziś wzięłam się za dość szybkie danie - ot, takie kotleciki z kurczaka. Niby nic nadzwyczajnego, ale często je robię. Dziś były z moimi ulubionymi dodatkami - cebulką, papryką, kukurydzą i zielonymi oliwkami. Pachną niesamowicie, aż ślinka cieknie... Są soczyste i niezbyt ostre. 

(Wkrótce pojawi się tu inna wersja - z pieczarkami. Mała zmiana składników - a już inny obiad...)

Potrzebne nam będą:

  • podwójna pierś z kurczaka (ew. filet z indyka)
  • sól, pieprz, oregano
  • 1 duża cebula
  • 1 mała papryka
  • mała puszka kukurydzy
  • garść oliwek
  • 2 jajka
  • mąka, olej do smażenia



Fileta oczyszczamy, kroimy w małą kostkę, doprawiamy solą, pieprzem i oregano. Odstawiamy.        Cebulę i paprykę drobno kroimy, wrzucamy do dużej miski. Dodajemy odsączoną kukurydzę i pokrojone oliwki. Wrzucamy mięso, wbijamy jajka. Dokładnie mieszamy.





Dodajemy tyle mąki, żeby składniki porządnie się skleiły.
Nabieramy powstałą masę na dużą łyżkę i kładziemy na gorący olej, formując małe kotleciki (gdy będą zbyt duże, mogą się czasami rozsypywać, gdy masa nie będzie zwarta).



Dokładnie smażymy z obu stron, po wyjęciu możemy odsączyć je z tłuszczu na papierowym ręczniku.




Smacznego :))

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...