czwartek, 10 stycznia 2013

Kotlety mielone lub pulpety z farszem pieczarkowym

Moja wersja kotletów z mięsa mielonego.Albo pulpetów.... Te drugie o wiele zdrowsze, bo gotowane.
(Ale czasami taki kotlet mielony z chrupiącą podsmażoną skórką wygrywa :))

Najbardziej lubię je z ryżem i dobrą surówką.



Składniki:
  • 0,5 kg mięsa mielonego drobiowego
  • 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego
  • sól, pieprz, tymianek
  • 1 jajko
  • 2 cebule
  • 3-4 piórka czosnku
  • 1 czerstwa bułka
  • szklanka mleka
  • pół szklanki oliwek
  • szklanka sera żółtego
  • kilka dużych pieczarek
  • masło, olej, sok z cytryny
  • kasza manna, bułka tarta, mąka

 Przygotowujemy dodatki do mięsa: bułkę moczymy w mleku (gdy zmięknie, wyciskamy mocno), cebulę podsmażamy  na 2 łyżkach masła i łyżce oleju. Obieramy czosnek. Ser żółty ścieramy na tarku.

Mielimy w maszynce mięso, czosnek, wyciśniętą bułkę i cebulkę. Przyprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Odstawiamy.
Przygotowujemy farsz do kotlecików: cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na 2 łyżkach masła i łyżce oleju. Gdy cebula się zarumieni, wrzucamy starte pieczarki (wcześniej skropione kilkoma kroplami soku z cytryny, aby nie ściemniały) i smażymy aż wyparuje woda. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Na koniec wsypujemy ok. łyżkę kaszy manny, aby zagęścić farsz. Schładzamy w lodówce.

Do mięsa dodajemy pokrojone oliwki i ser żółty.



Do tego jajko i trochę mąki. Dokładnie mieszamy.

Z powstałej masy mięsnej robimy kulki, do każdego kotlecika wkładamy łyżeczkę farszu pieczarkowego i dokładnie zalepiamy, aby pieczarki nie wydostały się podczas smażenia.

Formujemy:
- kotlety i smażymy na oleju,
- pulpety i gotujemy.





1 komentarz:

  1. Czasem oglądam Twojego bloga...Ładnie tutaj i podoba mi się Twoja strona...Olusiowi też, bo grucha i śmieje się :):):) oby tak dalej...:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...