czwartek, 7 lutego 2013

Kotleciki drobiowe z pieczarkami


Jak obiecałam, dziś inna opcja kotlecików z kurczaka.
Pierś drobiowa smażona w panierce to dla mnie ostateczność, więc staram się przyrządzać kurczaka na wszelkie możliwe sposoby.

Placuszki z pieczarkami przygotowujemy w dość podobny sposób jak Kotleciki z kurczaka, jednak składniki są inne:

  • podwójna pierś z kurczaka lub indyka
  • szklanka startego sera żółtego
  • ok. 10 małych pieczarek
  • natka pietruszki
  • mąka pszenna i ziemniaczana
  • 1-2 jajka
  • świeżo zmielone sól i pieprz
  • olej do smażenia

Fileta z kurczaka kroimy w drobną kostkę, przyprawiamy solą i pieprzem.
Do miski wkładamy: mięso, pieczarki starte na drobnych oczkach (im drobniejsze, tym lepsze - szybciej się usmażą), starty ser żółty, natkę pietruszki (ważne - po pierwsze: nie za dużo, bo natka, choć bardzo wartościowa, to może zmienić smak kotlecików, po drugie: najlepsza jest świeża, mrożona nie daje takiego efektu - sama to sprawdziłam).



Wybijamy 1-2 jajka i bardzo dokładnie łączymy z pozostałymi składnikami (tak, żeby wszystkie dokładnie się zlepiły; czasami jedno jajko nie wystarczy).
Dodajemy po 1 łyżce mąki ziemniaczanej i pszennej, ponownie mieszamy.

Nabieramy masę łyżką i kładziemy na gorącym oleju. Smażymy po kilka minut z obu stron tak, aby kotleciki w środku nie były surowe. Większe kawałki kurczaka jak i  pieczarki muszą się dobrze 'przesmażyć'.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...