Szaszłyki do upieczenia w piekarniku, najlepiej w brytfannie lub w naczyniu żaroodpornym.
Pieczenie w szczelnym zamknięciu nie pozwala na to, aby mięso się wysuszyło. Dodatkowo można co jakiś czas szaszłyki podlać wodą, a nawet piwem, co pozytywnie wpłynie na ich ostateczny smak.
Składniki:
- 4 pojedyncze piersi z kurczaka
- 1 czerwona papryka
- 1 duża cebula
- 1-2 piórka czosnku
- musztarda
- oliwa z oliwek
- świeżo mielone sól i pieprz
- kurkuma
- tymianek
- ocet jabłkowy
- sok z cytryny
- długie patyczki do szaszłyków (ok. 20 cm),
- piwo.
Do pierwszej miseczki dodajemy:
- 3 łyżki musztardy
- 2 piórka czosnku wyciśnięte przez praskę
- łyżkę octu jabłkowego
- kilka kropel soku z cytryny
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz.
Do drugiej miseczki dodajemy:
- 1 łyżeczkę kurkumy
- 1 łyżeczkę tymianku
- świeżo zieloną sól
- 3 łyżki oliwy z oliwek.
Następnie bardzo dokładnie mieszamy mięso w miseczkach ze składnikami marynat. Odstawiamy na kilka godzin (a najlepiej na noc, wtedy mięso będzie bardzo aromatyczne).
Obieramy paprykę i cebulę, kroimy je na kawałki ok. 2 cm, bardzo podobnej długości jak mięso.
Nakładamy mięso i warzywa na patyczki.
Do naczynia żaroodpornego/brytfanki kładziemy folię aluminiową (tak, aby była ona pod i nad szaszłykami).
Na spód wlewamy pół szklanki wody i pół szklanki piwa. Układamy ciasno szaszłyki i przykrywamy dokładnie folią.
Wstawiamy do piekarnika, pieczemy w temp. 185 st. około godzinę.
W czasie pieczenia możemy dolać trochę wody lub piwa, aby mięso z kurczaka nie zrobiło się twarde.
Podajemy z ulubionymi sosami lub ryżem i surówką.
Fajny przepis. Szczególnie ciekawie przedstawia sie marynata na bazie musztardy. Wypróbuje:)
OdpowiedzUsuńZamierzam zrobić na urodziny synka. Wyglądają baaaardzo apetycznie:)
OdpowiedzUsuńI zrobiłam je...przepyszne Próbowałam na grillu ale lepsze z piekarnika Super na pewno jeszcze kiedys zrobie.
OdpowiedzUsuń