środa, 27 lutego 2013

Szaszłyki z kurczaka w dwóch marynatach


Szaszłyki do upieczenia w piekarniku, najlepiej w brytfannie lub w naczyniu żaroodpornym.   
Pieczenie w szczelnym zamknięciu nie pozwala na to, aby mięso się wysuszyło. Dodatkowo można co jakiś czas szaszłyki podlać wodą, a nawet piwem, co pozytywnie wpłynie na  ich ostateczny smak.

Składniki:

  • 4 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 duża cebula
  • 1-2 piórka czosnku
  • musztarda
  • oliwa z oliwek
  • świeżo mielone sól i pieprz
  • kurkuma
  • tymianek
  • ocet jabłkowy
  • sok z cytryny
  • długie patyczki do szaszłyków (ok. 20 cm),
  • piwo.

Filety z kurczaka dokładnie obieramy, kroimy na kawałki ok. 2 cm, dzielimy na dwie części i przekładamy do dwóch miseczek.

Do pierwszej miseczki dodajemy:
- 3 łyżki musztardy
- 2 piórka czosnku wyciśnięte przez praskę
- łyżkę octu jabłkowego
- kilka kropel soku z cytryny
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz.

Do drugiej miseczki dodajemy:
- 1 łyżeczkę kurkumy
- 1 łyżeczkę tymianku
- świeżo zieloną sól
- 3 łyżki oliwy z oliwek.

Następnie bardzo dokładnie mieszamy mięso w miseczkach ze składnikami marynat. Odstawiamy na kilka godzin (a najlepiej na noc, wtedy mięso będzie bardzo aromatyczne).

Obieramy paprykę i cebulę, kroimy je na kawałki ok. 2 cm, bardzo podobnej długości jak mięso.



Nakładamy mięso i warzywa na patyczki.




 Do naczynia żaroodpornego/brytfanki kładziemy folię aluminiową (tak, aby była ona pod i nad szaszłykami).
Na spód wlewamy pół szklanki wody i pół szklanki piwa. Układamy ciasno szaszłyki i przykrywamy dokładnie folią. 
Wstawiamy do piekarnika, pieczemy w temp. 185 st. około godzinę. 
W czasie pieczenia możemy dolać trochę wody lub piwa, aby mięso z kurczaka nie zrobiło się twarde.

Podajemy z ulubionymi sosami lub ryżem i surówką.




3 komentarze:

  1. Fajny przepis. Szczególnie ciekawie przedstawia sie marynata na bazie musztardy. Wypróbuje:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zamierzam zrobić na urodziny synka. Wyglądają baaaardzo apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. I zrobiłam je...przepyszne Próbowałam na grillu ale lepsze z piekarnika Super na pewno jeszcze kiedys zrobie.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...