Warto to zmienić. A ryba plus warzywa = mnóstwo witamin i dobroczynne kwasy omega-3.
Składniki:
- 2 płaty rybne
- świeżo zmielone sól i pieprz
- oregano
- sok z cytryny
- masło
- oliwa z oliwek
- 1 duża cebula
- 3 marchewki
- mały seler lub 1/2 dużego
- 1 pietruszka
- 1/2 papryki czerwonej
- 1/2 szklanki zielonego groszku
Rybę obieramy ze skóry (chyba, że mamy czyste płaty), skrapiamy cytryną, dodajemy sól i pieprz oraz oregano. Odstawiamy.
Wszystkie warzywa (oprócz groszku) kroimy w kostkę.
Na patelnię dajemy łyżkę masła i kilka kropel oliwy. Wrzucamy cebulę. Gdy się zeszkli, podlewamy wodą. Dodajemy marchewkę, pietruszkę i selera. Dusimy pod przykryciem. Gdy warzywa będą na w pół miękkie, dodajemy paprykę, a na koniec zielony groszek.
Uważajmy, żeby warzywa nam się nie rozgotowały, bo czeka je jeszcze podgrzanie w piekarniku.
Odcedzamy warzywa. Jednak wywaru nie wylewamy, będzie nam potrzebny.
Na dno brytfanki lub formy do zapiekania wlewamy troszkę naszego bulionu warzywnego. Wykładamy na to połowę warzyw. Następnie ryba, którą wcześniej kroimy na mniejsze porcje. Na wierzch znowu warzywa.
Pieczemy w piekarniku ok. 30 min. (185 st.). W razie potrzeby podlewamy rybę wywarem.
Proponuję pieczenie w zamkniętym naczyniu żaroodpornym. Jeśli jest ono bez pokrywy, przykryjmy je folią aluminiową, żeby warzywa za bardzo się nie spiekły.
Do takiej rybki polecam ryż i buraczki ćwikłowe ;)
Rewelacja:) Robię już po raz kolejny:) Dzięki za fajny przepis:)
OdpowiedzUsuń