Pożywna, smaczna i doskonale zastąpi sztuczne słodycze.
Składniki:
- ok. pół szklanki kaszy jaglanej
- 1,5 szklanki wody
- 3 łyżki mleka
- 3 jabłka
- garść suszonej żurawiny
- garść rodzynek
- ok. 10 suszonych moreli
- 4-5 suszonych fig
- łyżeczka brązowego cukru
- pół łyżeczki cynamonu
- pół łyżeczki kardamonu
Kaszę płuczemy i moczymy w zimnej wodzie przez kilkanaście minut. Przekładamy ją do garnka (najlepiej z dnem nieprzywierającym - kasza lubi się przykleić podczas gotowania). Dodajemy 3 łyżki mleka i 1,5 szklanki wody. Przykrywamy i gotujemy ok. 20-25 min. aż zmięknie. Odcedzamy nadmiar wody. Kaszę przekładamy do małego garnka.
Przygotowanie musu jabłkowo-bakaliowego
Bakalie sparzamy i kroimy.
Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki i wykrawamy gniazda nasienne.
Do garnka wkładamy jabłka i bakalie, zalewamy wodą, tak aby przykryła wszystkie składniki musu.
Możemy dodać troszkę brązowego cukru, co doda barwy potrawie, jednak często same bakalie są tak słodkie, że słodzenie musu byłoby przesadą.
Bakalie i jabłka gotujemy do miękkości. Odlewamy wodę i miksujemy na gładki mus.
Do szklanek/pucharków nakładamy kaszę jaglaną, na wierzch wlewamy ciepły mus.
Deser możemy posypać cynamonem lub kardamonem.
oczywiście ,że pycha ! samo zdrowie ;)
OdpowiedzUsuńuwielbiamy jaglankę:) Młody wcina regularnie - ze wszystkim, z czym się da :D A ta z Twojego przepisu dzisiaj będzie w sam raz na podwieczorek :)
OdpowiedzUsuń