sobota, 23 marca 2013

Kasza jaglana z musem jabłkowo-bakaliowym

To deser dla tych, którzy lubią kasze - kasza jaglana ze słodkim musem.
Pożywna, smaczna i doskonale zastąpi sztuczne słodycze.


Składniki:
  • ok. pół szklanki kaszy jaglanej
  • 1,5 szklanki wody
  • 3 łyżki mleka
  • 3 jabłka
  • garść suszonej żurawiny
  • garść rodzynek
  • ok. 10 suszonych moreli
  • 4-5 suszonych fig
  • łyżeczka brązowego cukru
  • pół łyżeczki cynamonu
  • pół łyżeczki kardamonu

Przygotowanie kaszy

Kaszę płuczemy i moczymy w zimnej wodzie przez kilkanaście minut. Przekładamy ją do garnka (najlepiej z dnem nieprzywierającym - kasza lubi się przykleić podczas gotowania). Dodajemy 3 łyżki mleka i 1,5 szklanki wody. Przykrywamy i gotujemy ok. 20-25 min. aż zmięknie. Odcedzamy nadmiar wody. Kaszę przekładamy do małego garnka.

Przygotowanie musu jabłkowo-bakaliowego

Bakalie sparzamy i kroimy.



Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki i wykrawamy gniazda nasienne.
Do garnka wkładamy jabłka i bakalie, zalewamy wodą, tak aby przykryła wszystkie składniki musu.
Możemy dodać troszkę brązowego cukru, co doda barwy potrawie, jednak często same bakalie są tak słodkie, że słodzenie musu byłoby przesadą.
Bakalie i jabłka gotujemy do miękkości. Odlewamy wodę i miksujemy na gładki mus.

Do szklanek/pucharków nakładamy kaszę jaglaną, na wierzch wlewamy ciepły mus.
Deser możemy posypać cynamonem lub kardamonem.






2 komentarze:

  1. oczywiście ,że pycha ! samo zdrowie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiamy jaglankę:) Młody wcina regularnie - ze wszystkim, z czym się da :D A ta z Twojego przepisu dzisiaj będzie w sam raz na podwieczorek :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...