niedziela, 11 sierpnia 2013

Placki z cukinią i warzywami

Od dziecka uwielbiałam placki ziemniaczane.
Potem przyszła kolej na placki z cukinii.
Obecnie lubię trochę namieszać ;) Bazą są ziemniaki lub cukinia, a reszta zależy od tego, co aktualnie mam lodówce, spiżarni czy zamrażarce. Dziś placki, gdzie prym wiedzie cukinia, a dodatkiem są: ziemniaki, cebula, marchewka i słodka czerwona papryka.

Składniki:
  • 1/2 dużej cukinii
  • 4 małe ziemniaki
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 mała czerwona papryka
  • 1 jajko
  • bazylia
  • sól, pieprz, pieprz ziołowy, cukier
  • mąka
  • szczypiorek
  • olej do smażenia




Cukinię obieramy ze skórki, wydrążamy środek i ścieramy na tarce (szatkownicy) o drobnych oczkach. Cebulę również drobno ścieramy. Dodajemy do cukinii. Delikatnie solimy, a gdy puszczą sok, lekko odciskamy.
Wydrążamy gniazda nasienne z papryki, ścieramy ją na bardzo drobnych oczkach, zasypujemy szczyptą cukru i gdy puści sok, odciskamy.
Ziemniaki ścieramy na papkę.
Marchewkę ścieramy na bardzo drobnych oczkach (gdy będzie grubo starta, jest możliwość, że nie usmaży się dobrze i będzie twardawa).

Do miski przekładamy: odciśniętą cukinię, cebulę i paprykę. Dodajemy ziemniaki, marchewkę, jajko, szczyptę bazylii, sól, pieprz, ok. 1 łyżkę mąki (użyłam razowej) i (w moim przypadku) duuużo szczypiorku.

Dobrze mieszamy, gdy warzywa będą w dalszym ciągu puszczać sok - delikatnie wybieramy łyżką wodę z powstałej masy.
Jeśli masa będzie zbyt gęsta, możemy dodać jeszcze 1 małe jajko.

Warzywa nakładamy na gorący olej i formujemy płaskie placuszki (nie mogą być zbyt grube - wszystkie składniki muszą się dobrze wysmażyć).






Wykładamy na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.








Podajemy z keczupem, gęstą śmietaną lub sosem mięsnym.


2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...