niedziela, 22 września 2013

Cynamonowe racuchy z jabłkami

Zacznę od tego, że ... nie mogę żyć bez mleka ;)
A co jest najlepsze do mleka oprócz pieczywa z domowym dżemem?
Oczywiście racuchy!
A wrzesień to dobry czas na racuchy z jabłkami....

Składniki:

  • 2 niepełne szklanki mąki
  • 15-20 g świeżych drożdży
  • 1 duże jajko
  • 1,5 łyżki brązowego cukru
  • 0,5 łyżeczki białego cukru
  • 0,5-1 łyżeczka cynamonu
  • 1 szkl. mleka
  • olej do smażenia
  • do posypania: cukier puder, może być też starty kardamon, wanilia

Drożdże zasypujemy białym cukrem, po 5 minutach dolewamy 1/2 szklanki letniego mleka. Delikatnie mieszamy, odstawiamy na ok. 10 minut w ciepłe miejsce.

Obieramy jabłka, kroimy w kostkę lub ścieramy na grubych oczkach tarki (starte jabłka sprawią, że racuchy będą bardziej wilgotne).

Do miseczki przesiewamy mąkę, dodajemy jajko, brązowy cukier, cynamon i wlewamy resztę mleka. Dodajemy jabłka. Dokładnie łączymy wszystkie składniki. Wlewamy wyrośnięte drożdże i delikatnie mieszamy.
Odstawiamy na ok. 10-15 minut, żeby ciasto jeszcze trochę podrosło.

Gdy ciasto zwiększy swoją objętość, wykładamy racuchy na rozgrzany olej, smażymy po kilka minut z obu stron.

Wykładamy na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Posypujemy tym co lubimy, możemy dorzucić jeszcze trochę cynamonu, cukier puder, starty kardamon, wanilię .....

Smacznego!





1 komentarz:

  1. Przypomniały mi racuchy mojej babci :) Uwielbiałam je jako dziecko :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...