poniedziałek, 25 listopada 2013

Żurawina - sok, konfitura i kilka słów



Jak już wspominałam na fb, nie miałam już w planach żadnych przetworów, zwłaszcza, że spiżarnia pełna.
Wystarczy na tę zimę (i prawdopodobnie na następną też......).
Jednak kilka dni temu zakupiłam 1/2 kg żurawiny i na półkach w piwnicy zrobiło się jeszcze ciaśniej ;)


SOK Z ŻURAWINY

- ok. 1/2 kg owoców żurawiny
- woda
- cukier

Żurawinę dobrze myjemy, wsypujemy do garnka. Zalewamy owoce tak, aby były przykryte (można dolać więcej, bo woda w trakcie gotowania może trochę odparować). Woda musi się zagotować, wtedy zmniejszamy ogień i gotujemy tak, żeby delikatnie 'pyrkało'. Wystarczy 1/2 godziny i możemy przelać gorący sok do słoiczków/butelek. Od razu zakręcamy i pasteryzujemy ok. 6 min. Z 1/2 żurawiny wychodzi ok. 6 małych słoiczków. Polecam jako dodatek do zimowej herbaty! 


A co z owocami, które zostały?

Przesypujemy je do garnka z nieprzywierającym dnem, dodajemy 1/4 do 1/2 szklanki cukru i smażymy ok. 20-30 min, aby owoce zmiękły. Gorące przekładamy do słoiczków - u mnie aż 2 :-) i krótko pasteryzujemy.

Żurawina w takiej postaci przyda się do mięs, deserów, np. naleśników ze słodkim białym serem lub serkiem mascarpone.

Sok i konfitura mają piękny kolor i niebanalny smak. Zachęcam do spróbowania. Mi tak posmakowały, że jeśli jeszcze spotkam żurawinę na sklepowej półce - z pewnością zakupię.
Można przygotować również kompot z dodatkiem żurawiny: do lekko osłodzonej wody wrzucamy garść owoców żurawiny, 2-3 jabłka, ew. kilka truskawek i zagotowujemy.



Kilka ciekawostek ...

ŻURAWINA W KUCHNI  to pyszny i cenny dodatek do: deserów, wypieków, sosów, mięs, sałatek, soków, nalewek, napojów alkoholowych, konfitur, nadzień, farszów, koktajli, sorbetów [...]

Spożywanie żurawiny pod różnymi postaciami wyjdzie nam na zdrowie. A to ze względu na jej ogromne walory - nie tylko smakowe. Ekstrakty i wyciągi z żurawiny wchodzą w skład wielu leków i suplementów diety. Ich producenci wykorzystują następujące właściwości tych owoców:
  • zwiększanie odporności organizmu, 
  • korzystny wpływ na drogi moczowe - zwłaszcza nerki, 
  • ochrona przed zawałami i chorobami serca, 
  • zapobieganie powstawaniu wrzodów żołądka, 
  • blokowanie nadmiernego osadzania się kamienia nazębnego, 
  • przeciwdziałanie przeziębieniom, 
  • zmniejszanie obrzęków,
  • poprawa kondycji skóry - nadawanie elastyczności, opóźnianie efektów starzenia,
  • żurawina dzięki zawartości kwasu salicylowego pomaga obniżyć gorączkę.

W aptekach możemy zakupić żurawinę w kapsułkach, tabletkach, tabletkach musujących, pastylkach do ssania, syropie, proszku, jej owoc wchodzi w skład różnych ziołowych produktów leczniczych w płynie. Jest ona również jednym ze składników kosmetyków (kremy do twarzy, mydła do ciała, pomadki ochronne, olejki wyszczuplające, peelingi, kremy do rąk itd.).

W sklepach dostaniemy: żurawinę suszoną, dżemy, konfitury, soki, syropy, herbaty, a także kisiele, gumy do żucia czy cukierki o smaku tych dobroczynych jagód. Warto zwrócić uwagę, aby herbaty żurawinowe zawierały owoce/susz owocowy, a nie tylko aromat.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...