Muffiny z rabarbarem. Słodycz z lekkim kwaskiem... Polecam :)
Składniki:
- szklanka mąki (1/3 maki pszennej pełnoziarnistej, 2/3 mąki pszennej białej)
- pół szklanki mleka
- 1/4 szklanki oleju
- 1/3 szklanki brązowego cukru
- 1 jajko
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 2-3 łodygi rabarbaru
- mąka do obtoczenia rabarbaru
- cukier puder do posypania muffinek
Do jednej miseczki wsypujemy mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną. Mieszamy.
Do drugiej - mleko, olej i jajko.
Składniki mokre wlewamy do suchych. Delikatnie mieszamy aż do połączenia składników (nie musimy tego zrobić idealnie, mogą zostać małe grudki w cieście).
Dodajemy rabarbar, wcześniej drobno pokrojony i obtoczony w mące.
Papilotki wkładamy do formy na muffiny i nakładamy delikatnie ciasto (w 1/3 lub do połowy - jesli mamy więcej rabarbaru to zwiększymy ilość ciasta, co przełoży się na wysokość muffinek - byle nie przesadzić ;) ).
Piekarnik nagrzewamy do 205 stopni. Gdy osiągniemy tę temperaturę, możemy włożyć formę do piekarnika.
Pieczemy ok. 15-20 min. Gdy muffiny za mocno się przyrumienią od góry, a ciasto będzie jeszcze mokre od spodu (sprawdzam patyczkiem od szaszłyków), włączamy dolną grzałkę i pieczemy jeszcze ok. 5 min.
Jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!
:)
OdpowiedzUsuńmniam!
dziękuję za udział w akcji!:)
Miłego dnia!
Właśnie robię.... mniaaam! :D:D:D
OdpowiedzUsuń