wtorek, 14 maja 2013

Muffiny rabarbarowe


Muffiny z rabarbarem. Słodycz z lekkim kwaskiem... Polecam :)


Składniki:
  • szklanka mąki (1/3 maki pszennej pełnoziarnistej, 2/3 mąki pszennej białej)
  • pół szklanki mleka
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1/3 szklanki brązowego cukru
  • 1 jajko
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 2-3  łodygi rabarbaru
  • mąka do obtoczenia rabarbaru
  • cukier puder do posypania muffinek

Do jednej  miseczki wsypujemy mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną. Mieszamy.
Do drugiej - mleko, olej i jajko.




Składniki mokre wlewamy do suchych. Delikatnie mieszamy aż do połączenia składników (nie musimy tego zrobić idealnie, mogą zostać małe grudki w cieście).
Dodajemy rabarbar, wcześniej drobno pokrojony i obtoczony w mące.
Papilotki wkładamy do formy na muffiny i nakładamy delikatnie ciasto (w 1/3 lub do połowy - jesli mamy więcej rabarbaru to zwiększymy ilość ciasta, co przełoży się na wysokość muffinek - byle nie przesadzić ;) ).




Piekarnik nagrzewamy do 205 stopni. Gdy osiągniemy tę temperaturę, możemy włożyć formę do piekarnika.
Pieczemy ok. 15-20 min. Gdy muffiny za mocno się przyrumienią od góry, a ciasto będzie jeszcze mokre od spodu (sprawdzam patyczkiem od szaszłyków), włączamy dolną grzałkę i pieczemy jeszcze ok. 5 min.



Jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!













2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...