środa, 5 lutego 2014

Muffiny tzw. dżemowe


Proste, szybkie słodkości do kawy. Pozwalają wykorzystać dżemiki ze spiżarni.
Najlepsze w dzień pieczenia!!



Składniki suche:
  • ok. 1,5 szklanki mąki
  • od 1/3 do 3/4 cukru pudru (wg uznania - u mnie zależy to od tego, jak słodki jest dżem)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • szcz. soli


Składniki mokre:
  • 1/2 do 3/4 dżemu/marmolady z dużymi kawałkami owoców (zwykle robię z domowym dżemem z brzoskwiń lub jabłek)
  • 1/2 do 3/4 dużego kubka jogurtu naturalnego gęstego (ale nie light)
  • 1/2 szklanki oleju dobrej jakości (ja zawsze dodaję rzepakowy)
  • 2 duże jajka

Mieszamy osobno suche i mokre składniki (ważne, żeby jajka, jogurt i dżem były w temp. pokojowej). Później wszystko łączymy i delikatnie mieszamy (nie musi być bardzo dokładnie, mogą zostać grudki).

Piekarnik nagrzewamy do 190-200 st. Nakładamy ciasto do papilotek lub foremek na wysokość 1/2 lub 3/4. Pieczemy 20-25 minut. Taka ilość ciasta to więcej niż 12 muffinek (chyba, że macie bardzo duże foremki), mi wychodzi zawsze jedna tacka (12) plus kilka do foremek silikonowych.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...