Proste, szybkie słodkości do kawy. Pozwalają wykorzystać dżemiki ze spiżarni.
Najlepsze w dzień pieczenia!!
Składniki suche:
- ok. 1,5 szklanki mąki
- od 1/3 do 3/4 cukru pudru (wg uznania - u mnie zależy to od tego, jak słodki jest dżem)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- szcz. soli
Składniki mokre:
- 1/2 do 3/4 dżemu/marmolady z dużymi kawałkami owoców (zwykle robię z domowym dżemem z brzoskwiń lub jabłek)
- 1/2 do 3/4 dużego kubka jogurtu naturalnego gęstego (ale nie light)
- 1/2 szklanki oleju dobrej jakości (ja zawsze dodaję rzepakowy)
- 2 duże jajka
Mieszamy osobno suche i mokre składniki (ważne, żeby jajka, jogurt i dżem były w temp. pokojowej). Później wszystko łączymy i delikatnie mieszamy (nie musi być bardzo dokładnie, mogą zostać grudki).
Piekarnik nagrzewamy do 190-200 st. Nakładamy ciasto do papilotek lub foremek na wysokość 1/2 lub 3/4. Pieczemy 20-25 minut. Taka ilość ciasta to więcej niż 12 muffinek (chyba, że macie bardzo duże foremki), mi wychodzi zawsze jedna tacka (12) plus kilka do foremek silikonowych.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz