środa, 13 maja 2015

Syrop z mniszka

Gdziekolwiek spojrzeć, tam żółto ;) Na wszystkich łąkach zagościły mniszki. Wiosna w pełni, choć czasami przez kiepską pogodę zdarzy nam się o tym zapomnieć..
A może zróbcie coś, co przyda się przez cały rok, w razie potrzeby?
Mniszek lekarski potocznie zwany "mleczem" zawiera substancje wzmacniające organizm: flawonoidy, witaminy B i C, magnez, potas. Substancje w nim zawarte usprawniają trawienie, obniżają poziom cukru we krwi, a syrop z jego kwiatów pomaga w leczeniu nieżytów gardła. Doskonale oczyszcza organizm z toksyn.




Potrzebne nam będą:

  • 450-500 kwiatów mniszka lekarskiego (zebranego w miarę "czystej" okolicy)
  • 2 kg cukru
  • 4 duże cytryny

Kwiaty zrywamy, dokładnie płuczemy. Wkładamy je do emaliowanego garnka. Wlewamy 1 l wody i jedną cytrynę pokrojoną w plasterki. Gotujemy ok. godziny na wolnym ogniu. Przecedzamy (sitko plus gaza, aby syrop był czysty). Przecedzony płyn wlewamy do garnka dodajemy 2 kg cukru i znów gotujemy ok. godziny. Dodajemy sok wyciśnięty z 3 pozostałych cytryn. Zagotowujemy i nadal podgrzewamy - maksymalnie 20 minut. Gorący syrop wlewamy do słoiczków mocno zakręcamy, odwracamy do góry dnem i zostawiamy na kilka godzin.











1 komentarz:

  1. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...