piątek, 4 stycznia 2013

Ciasto marmurkowe z kisielem


Ciasto dość proste, szybkie, składniki prawie zawsze ma się w domu.
Do tego jeszcze forma 'keksówka" i można się zabierać za taki marmurek :)


Składniki:

  •  4 jaja
  • 1 szkl. mąki pszennej
  •  1/3 szkl. mąki ziemn.
  • 1 szkl. cukru
  • 1 kostka masła (ew. margaryny)
  • 1 do 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 torebka kisielu (Waszego ulubionego)
  • bułka tarta, tłuszcz (do przygotowania formy na ciasto)
  • tacka do placków typu keksówka
  • cukier puder lub polewa do ozdobienia ciasta 



Tłuszcz (masło lub margarynę) topimy na małym ogniu i studzimy.
Ucieramy jajka z cukrem, wsypujemy mąkę pszenną (z proszkiem do pieczenia), wlewamy tłuszcz. Wszystko dokładnie miksujemy.

Powstałe ciasto dzielimy na pół. Do jednej części dodajemy mąkę ziemniaczaną. Dokładnie ucieramy mikserem. Do drugiej dodajemy kisiel prosto z torebki. Również ucieramy (aby nie było grudek).

Natłuszczamy formę i posypujemy ją bułką tartą. Zróbmy do dokładnie, żeby upieczone ciasto nie przyklejało się nam do keksówki. Nakładamy ciasto, raz jasne, raz ciemne - na przemian.

Pieczemy w temp. 170 st. ok 50 minut.

Gdy ciasto ostygnie, możemy polać polewą lub posypać cukrem pudrem.









1 komentarz:

  1. Studzi się:) Kolorowe, pachnące... Akuratne na początek śnieżnego weekendu :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...